Daylight

PlantValor – Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus

  • Esileht
  • PlantValor – Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus

PlantValor – Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskus

Eesti Maaülikooli Põllumajandus- ja Keskkonnainstituudi Polli Aiandusuuringute Keskuse allüksusena pakub kompetentsikeskus pikaajalise puuviljade- ja marjade sordiaretuse ning esmase töötlemise kogemuse baasil terviklikku teaduspõhist tootearendustuge ja teaduskoostöö võimalust toorainest kõrge lisandväärtusega toodete loomiseni. Keskuse eesmärk on arendada Eesti Maaülikooli ning tema kohalike ja välispartnerite toel välja rahvusvahelisel tasemel tugistruktuur, mis võimaldab tõsta Eesti tervise- ja loodustoodete sektori ettevõtete innovatsioonivõimekust ning valdkondliku teadusarendustegevuse rakenduslikku kvaliteeti.

Teadmistepõhiste tervise- ja loodustoodete kompetentsikeskuse ekstraheerimis-, destillatsiooni-, keemia-tehnoloogia, kuivatustehnoloogia ja biokeemia laborites väärindatakse kaasaegsete kõrgtehnoloogiliste meetodite abil taimset toorainet, et kasutada selles sisalduvaid bioaktiivseid ühendeid tervise- ja loodustoodetes, sealhulgas funktsionaalsete jookide ja toiduainete, toidulisandite, kodukeemia ja looduskosmeetika ning looduslike taimekaitsevahendite tootearenduses. Nii teadus- kui tootearendusalase koostöö heaks eelduseks on teaduspõhisus toorainest töötlemiseni ning kiire ja paindlik analüüsivõimekus tänu koos paiknevatele katseaedadele ja laboritele. Partnerite võrgustikku on koondunud taimses tooraines sisalduvatest bioaktiivsetest ühenditest ja ekstraktsioonimeetoditest huvitatud eraettevõtteid ja avaliku sektori organisatsioonid.

Marja- ja puuviljakasvatajale:

  • sobivate sortide valikuga ja paljundusmaterjali tootmisega seotud nõustamine;
  • õuna-, pirni-, ploomi-, maguskirsipuu, musta sõstra ja vaarika sordiaretus;
  • kohalikku kliimasse sobivate ja haiguskindlate sortide istikute müük;
  • puuvilja- ja marjakultuuride kasvatustehnoloogiate (nii mahe- kui tavaviljelus)alane nõustamine ja koolituste korraldamine;
  • vähelevinud puuvilja- ja marjakultuuride agrotehnika ja sordiuurimine, sealhulgas astelpaju, söödava kuslapuu ja pihlaka sordid;
  • uute sortide katsetamine nende perspektiivsuse selgitamiseks Eesti oludes;
  • viljapuude vegetatiivaluste aretamine ja uurimine;
  • Eestis aretatud puuvilja- ja marjasortide geenivaramu säilitamine, uurimine ja kasutamine aretuses;
  • puuvilja- ja marjakultuuride sordivõrdluskatsed.

Töötlejale:

  • säilitushoidla ja külmkambri lühiajaline kasutamine tooraine ja toodangu säilitamiseks;
  • puuviljade ja marjade töötlemine ja tootearendus,
  • tootearendusprojektide finantseerimise alane nõustamine;
  • koolitusjärgne assisteeritud seadmepargi kasutamine;
  • väikesemahuline katsetootmine (mahlad, moosid, püreed, külmutatud tooted, jahud, kuivatatud tooted jne), sealhulgas villimine, etiketistamine, pakendamine;
  • seadusandlusest tulenevate nõuete täitmise alane nõustamine (tootmisüksuse rajamine, tunnustamine, nõuded toote pakendil olevale infole jne).

Kõrge lisandväärtusega funktsionaalsete toodete arendajale:

  • taimsetest materjalidest bioaktiivsete ainete ekstraheerimise meetodite ja protsesside uuringud;
  • kõrge väärtusega biomaterjalide stabiliseerimise tehnoloogiate arendus;
  • laboratoorses ja pilootses mahus tootearenduskatsed taimsete lisandite kasutamiseks funktsionaalsetes toitudes, toidulisandites, looduskosmeetikas, kodukeemiatoodetes, looduslikes taimekaitsevahendites ja muudes toodetes;
  • taimses tooraines sisalduvate bioaktiivsete ühendite biokeemilised analüüsid;
  • taimse tooraine säilitamise, töötlemise ja tootearendusalaste uuringute koolitusprogrammide, seminaride, õppepäevade ja nõustamiste korraldamine.

www.plantvalor.ee
e-post: polli@emu.ee
Tel +372 50 613 16
Polli küla, 69108 Karki-Nuia, Viljandimaa

 

Koostööprojekti “Läänemere punavetikast (Furcellaria lumbricalis) fükoerütriini eraldamise tehnoloogilise lahenduse väljatöötamine” tutvustamine

Eestis kasutab punavetikat toorainena peamiselt AS EST-Agar furtsellaraani tootmiseks, mida kasutatakse valdavalt toodete emulgaatori ja stabilisaatorina (E407) toiduainete tööstuses. Samas sisaldab punavetikas ka punast pigmenti mis on perspektiivne looduslik värvaine kosmeetikas ja toiduainete tööstuses. Käimasoleva projekti eesmärgiks on efektiivse tehnoloogilise lahenduse väljatöötamine punase pigmendi eraldamiseks punavetikast ja uuringuid  pigmendi kasutamiseks.

Koostööprojektis osalevad Eesti Maaülikool, Tallinna Ülikool, OÜ Vetik, AS EST-Agar.

Töötoas tutvustatakse:

  • perspektiivseid võimalusi punavetika furtsellaraani ja pigmendi kasutamisest kosmeetika ja toidutoodete valmistamiseks;
  • perspektiivsed võimalusi vetika ja kala jäätmete kasutamisest väetistena.

Oodatud on toidu- ja kosmeetikavaldkonna huvilised.

Täpsem info: Uko Bleive, Uko.Bleive@emu.ee, 5055629.